








Het LANDSCHAP: het noorden van Cambodia is zowat het enige stuk dat nog overblijft van de bossen/savannes die zich paar honderd jaar geleden uitstrekten over Thailand, Laos, Cambodia. Het is een redelijk open landschap met grasvlaktes en hoge bomen. Om de grond wat vruchtbaarder te maken is er een brandcultuur waarbij in de droge periode de boel in brand wordt gestoken. De droge periode is van dec. tot juni, en inderdaad heb nogal wat vuurtjes gezien. Deze brandcultuur zou reeds 100den jaren bestaan en ervoor zorgen dat een aantal super zeldzame beestjes daar nog voorkomen.
Ben ook een dag naar Prek Toal geweest, is een grote broedkolonie in de moerassen van Tonle Sap, dat een gigantisch meer is (5000 km²) en in oppervlakte 3 maal groter wordt tijdens het regenseizoen.
De MENSEN: zachtaardige gasten die cambodianen, wel bijna niemand die engels spreekt. Een pak kleine bubbels overal (bevolking is zowat maal 4 gegaan in de laatste 20 jaar, van 4 tot 14 miljoen). Een hoop leeft op de grens van de armoede. Er is maar 1 rijstteelt per jaar. Niet dat ze echt honger lijden (de honden zijn zelfs redelijk goed gevoed), maar voor velen een schamel bestaan met niks van luxe. Wel zijn er meestal waterpompen en een schooltje in de dorpen.
Meest schokkende was een bende van zowat 30 kinderen die in volle hitte kikkers en krabbetjes uit de grond aan het kappen waren. De kikkertjes waren ocharme een vingernagel groot. Als ge zo je buikje moet vullen ...
Het ETEN: heb 6 dagen 3 maal per dag rijst gegeten. De eerste 3 dagen met vis - meestal keihard gedroogde vis, paar keer met gegrilde vis - de laatste 3 dagen met eieren. Het leven van een vegetarier is nie gemakkelijk. Kan je zweren dat de rijst serieus m'n keel begon uit te hangen en da pizzatje in Siem reap heeft wree gesmaakt de laatste dag.
De TRIP: was georganiseerd door een plaatselijke NGO die samenwerkt met Wildlife conservation society. Die gasten doen echt fantastisch werk door nauw samen te werken met de plaatselijke dorpen om de vogels te beschermen maar vooral ook om via ecotoerisme extra geld en infrastructuur te voorzien. Lokale gidsen, koks, een koebeest, ... worden vanuit de lokale dorpen aangetrokken.
De wegen zijn echt barslecht. Den 2de dag deed ik meer dan 14 uur over nog geen 300km en de laatste 10 km duurde zelfs 4 uur. In dit stuk was er gewoon niks meer, zelfs geen weggeltje, gewoon dwars door het bos. Zijn wel 2 keer vastgeraakt met de jeep en moet zeggen dat ik eventjes afvroeg vanwaar de wind kwam wanneer we vast kwamen te zitten met een serieuse bosbrand op 50m van de jeep.
De laatste 50 km was er ook een gewapende politie-agent mee - met een brommertje. We zatten dicht bij de grens met Laos en het gebied was de laatste toevluchtsoord voor de Rode Knmehr brigadisten. Niet echt problemen gehad (juist een wegblokkage om wat geld te vragen - maar vaten weggerold en doorgereden zonder te betalen). Gelukkig ook geen landmijnen tegen gekomen (er zitten er nog een paar miljoen in de grond in cambodia - vooral naar de grens met Thailand), ondanks feit dat we regelmatig zwaar den bush zijn getrokken.
De VOGELS: Was echt goe met zowat 6 soorten vogels die "kritisch bedreigd" zijn dwz. als er niks gebeurt zullen ze uitgestorven zijn binnen de 10 jaar ! De greater adjutant (wereldpopulatie 500), giant ibis (enkel in Cambodia - wereldpopulatie 150), witvleugeleend (minder dan 1000 in de wereld), ... waren allemaal fantastische beesten waarvan we goede views hebben gehad. We hebben ook 50 gieren gezien (enige plaats buiten Indie dat je er kunt zien in Azie). Hebben hiervoor wel een koebeest moeten kopen (250 dollar) die ze 2 dagen vooraf geslacht hadden (zie foto voor gieren die op koebeest zitten). Ja, kan niet verwachten dat die beesten ook vegetarier zijn.
Het is zeker Azie op z'n best met zowat de schoonste vogels te zien in dit deel van de wereld.
No comments:
Post a Comment